top of page

Naujausi įrašai

Lietuvoje saugomų vabalų paieškai pradėti ruošti specialiai dresuojami šunys


Europoje vis dažniau girdima apie specialiai dresuotus šunis, kurie padeda ne tarnybą atliekantiems pareigūnams, bet ir gamtininkams nuodugniai atlikti aplinkosauginius darbus. Dažniausiai gamtoje dirbti išmokyti šunys padeda pagal kvapą surasti rūšis, kurias žmogui būtų sunku aptikti dėl jų gyvenimo ypatybių. Vienas iš pirmųjų šunų, kurie buvo iš mokyti užuosti ir vedliui nurodyti niūriaspalvio auksavabalio lervų buvimo vietą buvo paruoštas Italijoje LIFE MIPP projekto veikloms atlikti.

Lietuvoje saugomų vabalų paieškos šunys pradėti ruošti šį pavasarį. Balandžio 22-26 dienomis vyko pirmieji projekto LIFE OSMODERMA šunų dresūros ir jų vedlių mokymai.Mokymus vedė šioje srityje daug patirties turinti Dr. Gabriele Sauseng, kuri kartu su savo dresiruotais šunimis Austrijoje bei Italijoje atlieka šio reto vabalo paieškos darbus. Pasikonsultavus su specialiste buvo nuspręsta LIFE OSMODERMA projektui išmokyti tris komandas. Įdomu tai, jog specialistės nuomone šuns veislė ar dydis neturi milžiniškos įtakos šuns gebėjimams aptikti rūšis pagal kvapą, tačiau svarbiausias kriterijus - šuns noras dirbti bei santykis su vedliu.

Pirmosiomis mokymų dienomis šunys buvo dresuojami įsidėmėti ir su darbu susieti niūriaspalvio auksavabalio lervos kvapą. Vėliau, užduotims vis sunkėjant, jie buvo mokomi specifiniu būdu vedliui nurodyti surastą lervos vietą. Šie trumpi mokymai buvo tik pirmas dresūros etapas norint šunis tinkamai paruošti tikram darbui gamtoje. Komandoms įgavus patirties apie tokios dresūros specifiką buvo sudarytas tolimesnis šunų dresūros planas, kuris padės greičiau komandoms dirbti gamtoje ir prisidėti prie niūriaspalvio auksavabalio paieškos Lietuvoje.



bottom of page