top of page

Naujausi įrašai

Įrengti informaciniai stendai apie niūriaspalvį auksavabalį bei medžių senolių svarbą



Nuo šiol lankydamiesi Neries ir Verkių regioniniuose parkuose bei Lietuvos zoologijos sode galėsite sužinoti atsakymą į šį ir kitus klausimus apie niūriaspalvį auksavabalį! Šiose vietose, ypatingai svarbiose šio vabalo apsaugai, įrengti informaciniai stendai, supažindinantys lankytojus su teritorijos ypatybėmis, auksavabalio biologija, bei medžių senolių svarba.


Kauno ąžuolynas ir šalia jo įsikūręs Lietuvos zoologijos sodas yra namai vienai didžiausių auksavabalio populiacijų Lietuvoje. Apsilankę zoologijos sode ir susipažinę su stende pateikta informacija sužinosite, kokiame Lietuvos rajone daugiausia senų ąžuolų bei kokių veiksmų imasi gamtosaugininkai, siekdami išsaugoti auksavabalius bei kitas nuo senų medžių priklausomas retas rūšis.


Neries regioniniame parke stendas pastatytas netoli Dūkštos pažintinio tako ir Bradeliškių piliakalnio (stendo koordinatės 54.828075, 24.946931), greta brandžių drevėtų ąžuolų, kuriuose įsikūrę auksavabaliai. Šiuo metų laiku jie yra lervos stadijoje ir jų pamatyti neįmanoma, tačiau lankydamiesi parke saulėtomis vasaros dienomis, galite išvyti skraidančius šio vabalo suaugėlius. Perskaitę stende pateiktą informaciją sužinosite, koks ryšys tarp šio vabalo, 2€ monetos ir abrikosų.


Verkių regioniniame parke stendas įrengtas ypač lankomoje vietoje, Verkių dvaro rūmų regykloje. Greta regyklos esančiame Neries šlaite augantys brandūs ąžuolai – istorinė auksavabalio populiacija. Deja, pastaraisiais metais čia jis nėra aptinkamas, tačiau tikimasi, kad į šią vietą auksavabaliai dar sugrįš.

Aplankykite informacinius stendus, susipažinkite su niūriaspalviu auksavabaliu, medžių senolių svarba ir džiaukitės prasidedančia žiema gamtoje!


bottom of page